събота, 15 август 2015 г.

Какво е да си интелектуалец?

Интелектуалец е човек, който размишлява над реалността в обществото, изследва я в мислите си, анализира я и предлага решения на проблемите му публично. Неговото мнение се ползва с авторитет в публичното пространство. Той е част от интелигенцията – класа, организирана по национален (български интелектуалец напр.) или идеологически признак (следва някаква идеология).

Думата "интелектуалец" говори за социални привилегии, дължащи се на нечий интелект или изключителна интелигентност. Когато тази интелектуална дейност е насочена в полза на обществото, тя се свързва с нещо позитивно, а на човека, който я извършва, се приписват качества като висок морал, солидарност и алтруизъм.

За да стане един мислител интелектуалец, той трябва да участва и да е силно ангажиран с реалностите на нашето време и с това, което се случва в обществото ни. Мнението на един интелектуалец трябва да влияе на останалите, тъй като той се счита за авторитет. Ако обаче с мненията си служи на т. нар. Върхушка, то тогава асоциацията е негативна и говорим за популизъм и покровителствено отношение, което може да доведе до загуба на авторитет. 

Ако трябва да набележа няколко важни точки, по които се определя един интелектуалец като такъв, то това биха били високият му интелект, авторитета и влиянието му. Това значи, че не всеки интелигентен човек попада в тази група. Не е достатъчно просто да разсъждаваш на някакви теми вкъщи пред телевизора. Трябва да им бъде дадена гласност и хората да се вслушват в думата ти. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар