вторник, 6 ноември 2012 г.

Чудесата на днешната наука

Ако има нещо, което ме изпълва с вяра в човечеството, то това е науката.  Тя е източникът на ново знание, следователно и на обновяването в нашата цивилизация.  Заобичах я още като студент и днес продължавам да съм фен по-скоро на научната литература, отколкото на художествената.

Една от любимите ми науки е квантовата физика, която се опитва да открие най-дребните съставки на нашата реалност, от какво всъщност е създадена тя. И се натъква на доста интересни неща – цели чудеса, които и да искаш няма как да предадеш по сух начин в училище, като например суперпозициите – една частица, присъстваща на няколко места в едно и също време или пък ефектът на наблюдателя – едно и също нещо се държи като вълна, когато не го наблюдаваш, и като частица, когато погледът ти е съсредоточен върху него. И това ако не е едно малко доказателство, че съзнанието определя света ни – здраве му кажи.

Любим ми е и езикът, на който е „написана“ или по-скоро програмирана нашата реалност – математиката. Всичко е математика – дори най-елементарното движение и взаимодействие – всичко е изчислимо, само да успееш да откриеш всички нужни променливи и да ги поставиш в правилното уравнение, което си е предизвикателство.

Относно математиката, наскоро се натъкнах на един доста интересен български сайт – Кандидат.БГ,  където в момента се упражнявам върху позабравения материал от времената ми в гимназията. Сайтът е пълен с няколко хиляди задачи, които могат да се решават безплатно, и е идеалният помощник за всички кандидат-гимназисти и бъдещи студенти, защото могат да се създават изпити и тематични тестове.

А коя е вашата любима наука и защо? Откривате ли красота в нея, в кое точно?  Кое в нея ви вълнува най-много и откривате ли чудеса в нея? Ще се радвам да чуя какво мислите

Няма коментари:

Публикуване на коментар