сряда, 10 юни 2015 г.

За "онези" съседи

Наскоро един приятел ми разказа за новите си съседи. По негови думи били от онзи неразбрания тип хора, всеки се е срещал с тях поне веднъж в живота. Живеят с нравите от едно време, въпреки че са млади, отказват да приемат модерното и да общуват по цивилизован начин. Те са правите, а всички останали грешат. Дано съм описал картинката както трябва.

Знаете, че вече съществува "Закон за управление на етажната собственост" и всички решения, засягащи общите пространства и фасадите на сградите, трябва да се взимат единодушно от живущите там. Преди 2-3 години приятелят ми се нанесе в малка четириетажна кооперация, всичките му съседи са млади хора. Помня колко трудно му беше да избере подходящото жилище, което да отговаря на изискванията му. Освен цената, естествено, другите две важни неща бяха да не бъде в комплекс със стотици апартаменти наоколо, защото там щеше е много шумно, и да е в свестен квартал.

Той обаче не беше се замислял по въпроса със съседите доскоро. Беше първият нанесъл се в апартамента си от цялата кооперация и много дълго време на етажа нямаше други съседи. Стана и домоуправител и се опитваше всичко да бъде по правилата, решения да се вземат с гласуване и т.н. Доста старателно я вършеше тази работа, беше добър арбитър, не взимаше ничия страна.

Тогава се появи въпросният съсед и то точно срещу неговата врата. Той не признаваше решенията на домсъветите, които се провеждаха – никой нямало да му казва какво може и какво не може да прави със собственото си жилище. Така е било преди време, но сега вече си има правила. За пример мога да дам външните бели щори на фасадната страна на сградата – за тях трябва се иска разрешение, т.е. да се гласува кой е съгласен и кой не. Съседът си сложил такива дори след като домсъветът не ги е одобрил. Тази искра развалила дисциплината в цялата кооперация и останалите съседи също започнали да остъкляват тераси, да слагат външни щори, без да се съгласуват с останалите, та дори и да хвърлят фасове по стълбите.

Сега кооперацията, в която живее моят приятел, малко е заприличала на панелните блокове от едно време, всяка тераса си има собствен стил. Той точно затова не искаше да живее в панелка, но уви...

Няма коментари:

Публикуване на коментар