понеделник, 1 декември 2014 г.

Усещате ли да ви държат настрани?

Нека си признаем истината. Всеки от нас има нещо, които му е интересно и на което отделя по-голямата част от времето си. Мой приятел например е страшно запален по планинското колоездене и прекарва почти цялото си време извън работа във въртене на педалите из горите и спускане по стръмни планински пътечки. Знаете ли какво е хубавото при него? Зависи само от себе си. Сам усъвършенства уменията си и никой не му се бърка за каквото и да е.

Звучи добре, нали? Но не винаги е добре да си в позиция, от която да доказваш, че и сам войнът е войн.

Ще ви дам друг пример, за да ви докажа, че понякога е хубаво да сте част от екип. Даже е за предпочитане, стига да не допускате да ви държат настрани и ако искате да се развивате, разбира се. В противен случай ще тъпчете на едно място постоянно. Затова нека ви разкажа историята на моя познат, за когото споменах. Лятото завърши бакалавърска степен по "Финанси" и в момента следва магистратура също с икономическа насоченост. Междувременно започна стаж в една банка с идеята малко по малко да си устройва живота, но да ви кажа честно - никак не е доволен от условията в банката. Парите са малко, работата е целодневна и почти през цялото време си клати краката, защото не знае с какво да се занимава. И това се случва не защото няма достатъчно работа в компанията или защото той е некомпетентен и няма да се справи, а защото него в частност го държат настрани от случващото се във фирмата. Стажантите никога не са били на почит, където и да е, но това не би трябвало да спре нито един млад човек да се стреми към успеха, нали? В ситуация като неговата човек трябва да бъде малко па-нахален, да се бута напред и да задава въпроси. Държат ли те настрана, няма да попаднеш в центъра на информационния поток, а ще си накъде към периферията му. Колкото повече знаеш, толкова по-ценен си като кадър, а няма как да бъдеш информиран, ако те държат настрани.

Затова, препоръчва на всеки, който чете настоящия текст, да бъде малко по-любознателен, да пита повече, да иска да узнае още нещо как се прави. Никога не вреди да сте една крачка пред другите, а това не става от само себе си. Усетите ли, че ви държат настрани, предприемете нещо по въпроса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар