понеделник, 26 октомври 2015 г.

Дали ще си добър баща?

На каква възраст, според вас, мъжете осъзнават, че искат да създадат семейство? Може би някъде между 25 и 30 години? Някъде тогава е и времето те да се превърнат за първи път в бащи. Това, естествено, е значителна стъпка, която променя курса на живота на един млад мъж. Въпреки че никога няма да си признаят, и на мъжете им минава през ума мисълта дали ще са добри татковци. Сещам се за няколко критерия, които допринасят за това един човек да бъде и добър баща в последствие.

Добрият родител е грижовният родител. Ако по природата мъжът е грижовен, то може да кажем, че той ще бъде и добър баща за децата си. До определена възраст те няма да могат сами да се грижат за себе си в пълния смисъл на думата и ще имат нужда родителите им да го правят вместо тях. Ако мъжът умее да поставя чуждите нужди пред собствените си, то бащинството няма да му е проблем.

Ако се гласите да ставате баща, трябва да знаете, че за децата си вие ще сте пример за подражание. От родителите си те се учат как се живее живота и е ваша отговорност да му задавате позитивен тон, който вие самите следвате. Думите и делата ви не трябва да си противоречат. Ако осъзнавате това, значи сте стъпка пред от останалите.

Да си родител е може би най-големият тест на търпението. Малките деца не са разсъдливи, вършат нещата бавно и задават много въпроси. Това на моменти може да ви изкара извън нерви, но не си позволявайте да избухвате. Контролирайте негативната си емоция в името на детето. Ако по принцип сте добър в това, то може да считате, че по този критерий ще бъдете добър баща.

Няма коментари:

Публикуване на коментар