петък, 30 октомври 2015 г.

Помислете и за себе си

Екзистенциалният въпрос за щастието ни мъчи с отговора си от хилядолетия. Може би защото при всеки е строго индивидуално какво го прави щастлив. Но пък има и някои универсални истини, които, ако приемем, биха ни доближили до това чувство. Такива са нещата, който трябва да преустановим, защото те ни пречат по пътя към преследване на щастието.

Не мога да си представя някой да е щастлив, небъдейки себе си. Нали знаете, че на първо място човек трябва да обича себе си, иначе всичко останало се обезсмисля. Да поддържаш някакъв образ, който сам си си наложил и не отговаря на действителността, трябва да е доста трудоемко и психически изтощаващо. Толкова по-лесно е да си себе си. Не си мислете, че това значи образът ти да е статичен, тъй като с натрупване на житейски опит ти се променяш вътрешно. След време ти пак ще си себе, по-усъвършенстваното ти аз ще застъпи, но ще си го постигнал по естествен начин, понеже си си поставил за цел посоката, в която искаш да се движиш.

Не бъдете толкова критични към себе си. Вярно е, че винаги ще има хора, които знаят и могат повече от вас. Не ги използвайте като оправдание да се подценявате. Все пак всеки експерт някога е бил начинаещ. Вие още вървите по пътеката и се учите. Мислете си как сте по-напреднали в знанията и опита си, отколкото сте били в началото. Трябва да го усещате, затова продължавайте напред.

Спрете да общуване с хора, които ви карат да се чувствате неспособен на нищо, т.е. такива, които гласно ви подценяват. Те могат да ви накарат да бъдете несигурни в себе си, да ви внушат, че не ставате за нищо, да ви смачкат до такава степен, че вие сами да повярвате на техните твърдения за вас. Ето защо просто трябва да се отскубнете и да се държите настрана от такива негативни влияния.

Пътят към щастието, зависи от това как възприемате себе си. Това е началната точка и затова не трябва да се оставяте вашето или чуждото негативно мислене да ви обгърне. Нагласете се положително първо към себе си.


Няма коментари:

Публикуване на коментар